среда, 9 августа 2017 г.

Три Спаса, або православні свята серпня

Серпень,  - місяць щедрий. Починається збір врожаю - йде жнива, збирають яблука, мед. Саме на серпень припадає найулюбленіші літні церковні свята - Спаси. Всього їх три - 14 серпня - Медовий Спас, 19 серпня - Яблучний Спас, 29 серпня - Горіховий Спас.

Серпень багатий святами, присвяченими збору врожаю. Тричі вшановуються найзначніші дари  природи: яблука, мед і горіхи. Хоча, строго кажучи, під час трьох Спасів увага приділяється не тільки цим продуктам.
Про те, як і коли в 2017 році проводять ці традиційні урочистості, розповість виставка-інсталяція, яка відкрита в нашому читальному залі 8 серпня.





Медовий Спас відзначається 14 серпня за новим стилем. Наші предки вважали, що після цього дня бджоли починають приносити «неправильний» мед, а тому поспішали зібрати останні подарунки маленьких трудівниць. Цей мед вважався особливо цілющим, а вживали його в їжу виключно після освячення в церкві. Крім того 14 серпня священики проводять ще й мале водосвяття. Саме традиція освячувати воду, заздалегідь вириті колодязі і навколишні водойми дала друга назва цього свята: «Мокрий Спас» або «Спас на воді».
«Героєм» Медового Спаса, крім власне меду, є і мак. Третє «ім'я» цього свята - Маковей. Ми не будемо вдаватися в подробиці історичного походження даної назви, а просто скажемо, що разом з дарами бджіл в цей день освячують і макові головки. Якраз до цього часу мак визріває остаточно. Тому на святковий стіл ставлять і страви, в яких він використовується: макові рулети, мак, виварений в меду, булочки, а також салати, перші і другі страви, наприклад, сочиво (пшенична каша з родзинками, медом, волоськими горіхами і маком).

Наступне вшанування дарів природи - Яблучний Спас, його відзначають 19 серпня за новим стилем. За православним каноном Спас збігається зі святом Преображення Господнього, а за народним календарем - з проводами літа. За традицією до цього дня не їдять яблука і страви з них.
 Так що наші предки чекали до Другого Спаса і тільки в цей день рано вранці, практично на світанку, починали збирати яблука або купували їх. Потім відносили їх до церкви для освячення, після чого влаштовували «бенкет горою». Крім яблук 19 серпня освячують груші і виноград і також подають на святковий стіл в сирому і в приготованому вигляді.

На свято готують пісні страви - яблучні пироги, компоти, варення, шарлотки, а також яблука, запечені з медом і прянощами, груші в сиропі і т.п. Допускається і риба. Втім, якщо ви - людина нерелігійна, то можете доповнити меню качкою або куркою з яблуками, м'ясом в яблучно-брусничним соусом, печеними яблучками з м'яким сиром (або сиром), салатом із сиру, винограду і шинки.

Третій Спас не такий популярний, як два попередніх, але з усіх трьох він найбільш важливий. Горіховий Спас відзначають 29 серпня по новому стилю. До цього дня визрівають горіхи, їх починають активно збирати і вживати в їжу. Однак перший горіховий збір теж освячують у церкві.

Незважаючи на те, що багато хто називає цей Спас Горіховий, основне його назва - Хлібний. За традицією в цей день закінчується збирання хлібів і печеться перший коровай з борошна нового врожаю. Хліб відносять в храм для освячення, а потім їдять всією сім'єю.
Ви ж можете не обмежувати себе в святкуванні Горіхового Спаса. До цього часу посаду вже закінчиться, і навіть якщо ви його дотримувалися, в цей день вибір меню залежить тільки від вашої фантазії. Спечіть хліб за оригінальним рецептом, приготуйте страви, в яких використовуються горішки, наприклад, лобіо або салат з курки, з грибами, горіхами і сиром.
Як розваги виберіть ворожіння на горіхах - загадайте бажання і розколіть один горіх. Якщо ядро ​​виявиться хорошим, солодким і великим, то ваша мрія здійсниться. Якщо ж горіх буде порожнім або чорним всередині, то загадане не збудеться.
Крім того, піднесіть родичам, друзям і колегам символічні подарунки: горіхи, булочки, випечені своїми руками, або полотняні рушники - вироби з тканини теж мають безпосереднє відношення до цього свята.

Три Спаса - прекрасний привід поласувати тим, що дозріло в лісах, садах і на полях. Вважається, що в ці дні у фруктах, горіхах, меді і хлібі зосереджена вся позитивна енергія землі. І звичайні, здавалося б, продукти стають найпотужнішим зарядом, який допомагає придбати здоров'я, удачу і благополуччя. Чого ми вам і бажаємо!

Комментариев нет:

Отправить комментарий